Proxmark3 developers community

Research, development and trades concerning the powerful Proxmark3 device.

Remember; sharing is caring. Bring something back to the community.


"Learn the tools of the trade the hard way." +Fravia

You are not logged in.

#1 2020-09-18 07:01:18

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

[Solved] Flashing new bootrom fails

I'm currently trying to swap over to the iceman distro however when I try to flash the proxmark it finds it, but then the port changes from com5 to com6. It then says that it is offline and cannot flash. I'm trying to just flash the boot from, but it says I need to flash the boot rom to flash the bootrom. I'm out of ideas. Here's the output.

pm3 ~$ ./pm3-flash-bootrom
[=] Waiting for Proxmark3 to appear...
[=] Session log C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3/.proxmark3/logs/log_20200918.txt
[+] loaded from JSON file C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3/.proxmark3/preferences.json
[+] About to use the following file:
[+]    C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3\client\../bootrom/obj/bootrom.elf
[+] Waiting for Proxmark3 to appear on COM5
[\] 56 found
[+] Entering bootloader...
[+] (Press and release the button only to abort)
[+] Waiting for Proxmark3 to appear on COM5
[|]  0
[!] ERROR: invalid serial port COM5

[!!] Error: Proxmark3 not found.
[!] Sending bytes to Proxmark3 failed.offline
[+] All done

Have a nice day!
pm3 ~$

I've tried uninstalling all hidden com ports a few times and am out of ideas. I've rebuilt and have the relevant platform for my proxmark. Any advice would be great.
Thanks.

Last edited by Buffalo (2020-09-19 03:37:57)

Offline

#2 2020-09-18 08:34:05

iceman
Administrator
Registered: 2013-04-25
Posts: 6,688
Website

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

Try the button-trick and enter the bootloader before running the flash command.

- unplug pm3
- press and keep button pressed.
- plug in pm3
- led A, C should now be lit

here it diverges,   depending on which fw you had on before.
If you are on the rrg/iceman before, you can now let go of the button and run the command.

if you are on official before, you must keep on pressing the button and run the command,  and afterwards you can let go.


If you feel the love,  https://www.patreon.com/iceman1001

modhex(hkhehghthbhudcfcdchkigiehgduiehg)

Offline

#3 2020-09-18 08:43:53

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

I forgot to mention I'd done that. Ran it again as you mentioned for the iceman version, and got this result

pm3 ~$ ./pm3-flash-bootrom
[=] Waiting for Proxmark3 to appear...
[=] Session log C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3/.proxmark3/logs/log_20200918.txt
[+] loaded from JSON file C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3/.proxmark3/preferences.json
[+] About to use the following file:
[+]    C:\Users\Nick\Desktop\ProxSpace-master\pm3\client\../bootrom/obj/bootrom.elf
[+] Waiting for Proxmark3 to appear on COM6
[|] 27[!] UART error while setting com state

[\]  0
[!] ERROR: invalid serial port COM6

[!!] Could not find Proxmark3 on COM6.

[!!] Aborted on error

Have a nice day!
pm3 ~$

Offline

#4 2020-09-18 08:53:17

iceman
Administrator
Registered: 2013-04-25
Posts: 6,688
Website

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

looks like you seem to have usb / serial problems.
UART error while setting com state

Are you running on virtual machine?  Their usb can be dodgy,  or check your usb cable,   or swap usb ports.


If you feel the love,  https://www.patreon.com/iceman1001

modhex(hkhehghthbhudcfcdchkigiehgduiehg)

Offline

#5 2020-09-18 08:58:44

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

Gave that a go. I'm using windows and proxspace. Swapped the port and cable. No luck.
The com port swap, which is odd, then doesn't come back till after the minute timeout. I also used another boot loader which didn't have the timeout, which gave the same result

Offline

#6 2020-09-18 15:16:09

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

Not sure if this helps but when I run hw version, this is my result.

Prox/RFID mark3 RFID instrument
bootrom: RRG/Iceman/master/release (git)
os: master/v3.1.0-197-gebf1404-suspect 2020-06-29 11:29:22
fpga_lf.bit built for 2s30vq100 on 2019/11/21 at 09:02:37
fpga_hf.bit built for 2s30vq100 on 2020/03/05 at 19:09:39
SmartCard Slot: not available

uC: AT91SAM7S512 Rev B
Embedded Processor: ARM7TDMI
Nonvolatile Program Memory Size: 512K bytes. Used: 208298 bytes (40%). Free: 315990 bytes (60%).
Second Nonvolatile Program Memory Size: None
Internal SRAM Size: 64K bytes
Architecture Identifier: AT91SAM7Sxx Series
Nonvolatile Program Memory Type: Embedded Flash Memory

Offline

#7 2020-09-18 15:54:04

iceman
Administrator
Registered: 2013-04-25
Posts: 6,688
Website

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

It looks like you are running mixed client/fw versions from different repos. 
The recommendation is don't do that.


If you feel the love,  https://www.patreon.com/iceman1001

modhex(hkhehghthbhudcfcdchkigiehgduiehg)

Offline

#8 2020-09-18 16:03:33

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

I am trying to avoid it, but the full image won't flash. I either get the uart error, or an offline error and timeout. Could it be the hardware?

Here's a screenshot to hopefully help explain my problem

https://gyazo.com/958b26604dcabbe85d0a3570d576d596

Last edited by Buffalo (2020-09-18 16:30:36)

Offline

#9 2020-09-19 02:05:13

Buffalo
Contributor
Registered: 2020-09-18
Posts: 8

Re: [Solved] Flashing new bootrom fails

Alright, after pulling all of my hair out I've got it.
I saw somewhere online someone having a similar problem with arduinos. Easy fix was to just flash it on another computer. It seems like something isn't happy with the way my computer assigns COM ports or something of the like.
Thank you for your help, I'll try change to solved now.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB